Potrzebne będą:
3 szklanki mąki
szklanka cukru
3 jajka
3 spore marchewki (starte na tarce o dużych oczkach)
2/3 kostki margaryny
1/2 szklanki mleka
2 łyżki kakao lub czekolady (do przyrządzania napoju lub w kostkach)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do utartej na gładko masy z żółtek jajek i cukru dodać rozpuszczoną w rondelku margarynę (wystudzoną), cynamon oraz kakako, mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Składniki dokładnie połączyć najlepiej mikserem. Na końcu lekko mieszając łyżką dodać startą na dużych oczkach marchew i ubitą na sztywno pianę z białek. Keksówkę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką (lub tartą bułką) wypełnić ciastem. Foremkę z ciastem wstawić do nagrzanego do ok. 200oC piekarnika. Po kilku minutach zmniejszamy temperaturę do ok.180oC i pieczemy do suchego patyczka. Po wystygnięciu ciasto delikatnie wyjąć z foremki. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (utarty na gładką masę cukier puder z sokiem cytrynowym) lub polewą czekoladową (rozpuszczona tabliczka czekolady z odrobiną mleka i masła) ale niekoniecznie :)
Polecam Wam mój przepis... bo jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Smacznego :)
Idę zaparzyć kawę :)