Potrzebuję:
gotowe ciasto francuskie
kilka śliwek (oczywiście bez pestek)
cukier biały lub brązowy
cynamon
cukier puder do posypania ciasteczek
Płat ciasta dzielę na mniejsze lub większe prostokąty według uznania. Na każdy kawałeczek ciasta nakładam pokrojone, najlepiej w paski śliwki, posypuję je odrobiną cukru i cynamonu. Zlepiam rogi tak aby uformować rodzaj łódeczki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w dobrze nagrzanym piekarniku (ok. 200 stopni C, po włożeniu ciastek do piekarnika można zmniejszyć temperaturę do ok. 170–180 stopni C) aż do momentu kiedy ciastka zrumienią się (ok. 15 minut ale to zależy od piekarnika).
Jeszcze gorące wykładam na kratkę i oprószam cukrem pudrem. Ciepłe są znakomite ale po wystudzeniu... o ile zostaną :-) też smakują wyśmienicie.