Śliwki w cieście francuskim


Pyszne, łatwe do przygotowania domowe ciasteczka osładzają mi chwile przy kawie czy herbacie. Zwłaszcza teraz jesienią, doskonale sprawdzą się śliwki, które ukryły się w cieście. Bazę deseru stanowi gotowe ciasto francuskie, które zawsze staram się mieć w lodówce a z którego szybko udaje mi się wyczarować coś smacznego.

Potrzebuję:

gotowe ciasto francuskie 
kilka śliwek (oczywiście bez pestek)
cukier biały lub brązowy
cynamon
cukier puder do posypania ciasteczek

Płat ciasta dzielę na mniejsze lub większe prostokąty według uznania. Na każdy kawałeczek ciasta nakładam pokrojone, najlepiej w paski śliwki, posypuję je odrobiną cukru i cynamonu. Zlepiam rogi tak aby uformować rodzaj łódeczki. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w dobrze nagrzanym piekarniku (ok. 200 stopni C, po włożeniu ciastek do piekarnika można zmniejszyć temperaturę do ok. 170–180 stopni C) aż do momentu kiedy ciastka zrumienią się (ok. 15 minut ale to zależy od piekarnika). 
Jeszcze gorące wykładam na kratkę i oprószam cukrem pudrem. Ciepłe są znakomite ale po wystudzeniu... o ile zostaną :-) też smakują wyśmienicie.