Zero waste... czyli świderki makowe (1)




Kuchnia zero waste (zeiro łejst) to taki współczesny trend w kulinariach, który nie pozwala na marnowanie żywności. Akurat ta „moda” jest bardzo na czasie w obliczu nadmiaru jedzenia, które kupujemy a potem niewykorzystane wyrzucamy. Gdy mamy za mało... troszkę  poburczy w brzuchu i przestanie ale gdy za dużo tych dobroci, to potem przeterminowane produkty lądują w koszu na śmieci. Nie róbmy tego. Starajmy się kupować żywność w takiej ilości jaką zjemy a ewentualny nadmiar właściwie przerabiajmy czy komponujmy z niego kolejne pyszności. 
Świderki makowe (przepis podpatrzony na stronie internetowej firmy Helio, producenta bakalii i nie tylko...) to doskonały sposób na wykorzystanie niewielkiej ilości pozostałej masy makowej. Proste i szybkie w wykonaniu a przede wszystkim pyszne :-) Sprawdziłam i polecam Wam.

Świderki makowe

składniki:
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
trochę masy makowej
jajko
cukier puder
sok z cytryny (łyżeczka, dwie)
ew. bakalie i kolorowe posypki cukrowe





Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i kroimy wzdłuż dłuższego boku na połowę. Roztrzepanym żółtkiem z odrobiną białka smaruję obie połówki ciasta. Na dolną część ciasta wykładam masę makową, posypuję dodatkowo bakaliami i nakładam górną połówką ciasta mocno ją dociskając. Otrzymujemy wtedy trzywarstwowy prostokąt ciasta (ciasto–masa–ciasto). Teraz kroję ten „przekładaniec” w pionowe paski szerokości ok. 1,5–2 cm. Łapiąc oba końce paska ciasta i skręcając go dwukrotnie formuję świderek, układam kolejno na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (ja wykładam papierem, w który opakowane jest ciasto). Smaruję każde ciastko pozostałym jajkiem i wkładam blaszkę do nagrzanego do ok. 200 stopni piekarnika. Ciastka powinny się piec ok. 15 minut i pięknie zrumienić na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiam je do całkowitego wystygnięcia.




Potem polewam lukrem zrobionym z pozostałego białka, cukru pudru i odrobiny soku. Posypuję drobnymi cukrowymi posypkami, u mnie złoto i srebro!!!



Pyszności :-) akurat do sylwestrowej lub noworocznej kawy czy herbaty.