Cukinia na kruchym cieście


Cukinia to warzywo, które można podać na wiele sposobów.
Doskonale komponuje się z różnymi dodatkami np. pomidorami, pieczarkami czy serem. Praktycznie jest dostępna cały rok więc można ją spokojnie przygotować na jesienną kolację. 

Potrzebujemy:
gotowy płat kruchego ciasta (do kupienia w marketach lub oczywiście przygotowany przez siebie samemu)
cukinię
pomidory
pieczarki
żółty ser
przyprawy.

Formę wykładam papierem do pieczenia, układam płat kruchego ciasta, który nakłuwam widelcem. Podpiekam w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni C.


Po kilku minutach jak ciasto nabierze lekko złocistego koloru wyjmuję je i układam pokrojoną w cieniutkie plasterki cukinię, pieczarki, pomidory oraz ser. Posypuję ulubionymi przyprawami i wkładam ponownie do piekarnika aby jeszcze podpiec ciasto ok. 15 minut.










Podaję na gorąco ale świetnie smakuje także na zimno...
z lampką wina lub szklanką piwa.




W takim razie zachęcam do pieczenia :-)