Kocham
jesień za mnogość warzyw i owoców, kolorowych, dojrzałych i
pachnących.
Tym razem ciepła kolacja albo danie obiadowe w postaci leczo, dania jednogarnkowego, niezmiennie zachwycającego smakiem i aromatem.
Oczywiście leczo można wzbogacić dodając pokrojoną w drobne kawałki kiełbasę czy parówki jeżeli ktoś lubi. U mnie w wydaniu wegetariańskim jako, że od dłuższego już czasu nie jem mięsa. Dodatkowo tym razem dodałam pieczarki.
Co potrzebujemy do przygotowania tego smakowitego dania:
1. jedna, dwie cukinie ale śmiało może być kabaczek
2. pomidory
3. cebula
4. papryka czerwona, żółta czy zielona według uznania
5. czosnek
6. pieczarki
7. przyprawy czyli sól, cukier, pieprz i mielona ostra papryka
Wszystkie warzywa dokładnie myję i kroję w duże kawałki. Na dno garnka wlewam 3-4 łyżki oleju i trochę wody. Wrzucam po kolei cebulę i paprykę, przykrywam garnek aby kilka minut się poddusiły na wolnym ogniu.
W następnej kolejności dokładam pieczarki, cukinię i kabaczek ponieważ dosyć szybko miękną. Na końcu dodaję pomidory ze skórką ale jeżeli nie lubicie to można skórkę zdjąć uprzednio ją sparzając wrzątkiem (szybko i łatwo schodzi, trzeba tylko naciąć pomidory na krzyż) i czosnek.
Warzywa powinny podgotować się kilka minut ale uważam aby nie rozpadły się całkowicie i nie zrobiła się z nich zupa :-(
Ja bardzo lubię jak leczo ma w sobie spore kawałki warzyw.
Doprawiam solą, odrobiną cukru, pieprzem i szczyptą ostrej mielonej papryki. Oczywiście każdy z nas ma swoje upodobania smakowe, jedni wolą potrawy ostre a inni w nieco łagodniejszym wydaniu i do tych drugich akurat ja należę.
Leczo smakuje podane ze świeżą bagietką czy kromką chleba, można też podać z ryżem lub ziemniakami.
U mnie tym razem występuje solo.
Smacznego!!!
Tym razem ciepła kolacja albo danie obiadowe w postaci leczo, dania jednogarnkowego, niezmiennie zachwycającego smakiem i aromatem.
Oczywiście leczo można wzbogacić dodając pokrojoną w drobne kawałki kiełbasę czy parówki jeżeli ktoś lubi. U mnie w wydaniu wegetariańskim jako, że od dłuższego już czasu nie jem mięsa. Dodatkowo tym razem dodałam pieczarki.
Co potrzebujemy do przygotowania tego smakowitego dania:
1. jedna, dwie cukinie ale śmiało może być kabaczek
2. pomidory
3. cebula
4. papryka czerwona, żółta czy zielona według uznania
5. czosnek
6. pieczarki
7. przyprawy czyli sól, cukier, pieprz i mielona ostra papryka
Wszystkie warzywa dokładnie myję i kroję w duże kawałki. Na dno garnka wlewam 3-4 łyżki oleju i trochę wody. Wrzucam po kolei cebulę i paprykę, przykrywam garnek aby kilka minut się poddusiły na wolnym ogniu.
W następnej kolejności dokładam pieczarki, cukinię i kabaczek ponieważ dosyć szybko miękną. Na końcu dodaję pomidory ze skórką ale jeżeli nie lubicie to można skórkę zdjąć uprzednio ją sparzając wrzątkiem (szybko i łatwo schodzi, trzeba tylko naciąć pomidory na krzyż) i czosnek.
Warzywa powinny podgotować się kilka minut ale uważam aby nie rozpadły się całkowicie i nie zrobiła się z nich zupa :-(
Ja bardzo lubię jak leczo ma w sobie spore kawałki warzyw.
Doprawiam solą, odrobiną cukru, pieprzem i szczyptą ostrej mielonej papryki. Oczywiście każdy z nas ma swoje upodobania smakowe, jedni wolą potrawy ostre a inni w nieco łagodniejszym wydaniu i do tych drugich akurat ja należę.
Leczo smakuje podane ze świeżą bagietką czy kromką chleba, można też podać z ryżem lub ziemniakami.
U mnie tym razem występuje solo.
Smacznego!!!