Crumble czyli... sezonowe owoce zapiekane pod kruszonką

Praktycznie każde owoce nadają się aby przygotować z nich to smaczne „ciasto”. Sezonowo latem świetnie sprawdzą się brzoskwinie, truskawki, wiśnie czy maliny, już bardziej jesiennie doskonałe będą gruszki czy śliwki albo jabłka. Właściwie o każdej porze roku możemy spokojnie przygotować ten deser. Zimą mrożonki owocowe także znakomicie spełnią swoją rolę. Na szybko, do popołudniowej kawy lub dla gości stojących niemalże w progu naszego domu można poratować się tym deserem, stosunkowo lekkim i wpisującym się trend zdrowej diety. Owoce doprawione cynamonem, miodem lub cukrem ukryte pod warstwą kruszonki bardzo kuszą, zwłaszcza zapachem. Podane na ciepło, oprószone cukrem pudrem a w bardziej wykwintnej formie podane z gałką lodów waniliowych zaspokoją myślę i te co bardziej wybredne gusta.
Pyszności, które i na zimno też są znakomite choć sadzę, że nie dotrwają do dnia następnego. Crumble nie ma szans :-)

Składniki:
owoce sezonowe (w moim przypadku) ok. pół kilograma śliwek, brzoskwinia, gruszka, kilka malin
2-3 łyżki miodu lub cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
15 dag masła
szklanka mąki
2-3 łyżki płatków owsianych 
pół szklanki cukru
bułka tarta

Przygotowanie:
Umyte, pokrojone na nieduże kawałki owoce, wymieszane z miodem lub cukrem i cynamonem, wykładamy do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
W tym czasie w misce przygotowujemy kruszonkę z mąki, płatków owsianych, cukru i masła, rozcierając składniki w palcach. Tak przygotowanym ciastem posypujemy owoce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni C.
Pieczemy ok. 25-30 minut aż ciasto zrumieni się na wierzchu. Po wyjęciu deser posypujemy cukrem pudrem.

Crumble w towarzystwie kawy lub herbaty, dobrego filmu czy lektury to absolutny hit wieczoru!!!