Wiosna
to czas nowalijek: szczypiorków, rzodkiewek, sałat i zielonych
ogórków i wszystkiego co młode i świeże. A tu dzisiaj o
bakłażanie... jesiennym. Chłodny wieczór... więc na kolację
zapiekanka, ciepła i aromatyczna.
Składniki:
Bakłażan
2–3 pomidory
2 cebule (biała lub czerwona do wyboru)
kilka ząbków czosnku
przecier pomidorowy
ser żółty (w plasterkach, starty na tarce) lub feta, pleśniowy
przyprawy: sól, pieprz, zioła
oliwa do wysmarowania formy
Wszystkie warzywa kroimy na talarki, układamy warstwami w wysmarowanej oliwą formie. Polewamy przecierem pomidorowym doprawionym przyprawami, na wierzchu posypujemy serem. Formę przykrywam folią. Pieczemy około 20–25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy bakłażan już jest miękki.
Pod koniec pieczenia odkrywam folię aby wierzch się przyrumienił.
Pycha!!!
Składniki:
Bakłażan
2–3 pomidory
2 cebule (biała lub czerwona do wyboru)
kilka ząbków czosnku
przecier pomidorowy
ser żółty (w plasterkach, starty na tarce) lub feta, pleśniowy
przyprawy: sól, pieprz, zioła
oliwa do wysmarowania formy
Wszystkie warzywa kroimy na talarki, układamy warstwami w wysmarowanej oliwą formie. Polewamy przecierem pomidorowym doprawionym przyprawami, na wierzchu posypujemy serem. Formę przykrywam folią. Pieczemy około 20–25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy bakłażan już jest miękki.
Pod koniec pieczenia odkrywam folię aby wierzch się przyrumienił.
Pycha!!!